Pet pitanja i odgovora o alfa-lipoinskoj kiselini
Iako najpoznatija kao lijek izbora za liječenje dijabetičke neuropatije, dijapazon djelovanja alfa-lipoinske kiseline jeste mnogo širi i uključuje niz benefita za organizam. U vremenu COVID-19 pandemije sve više se govori o prednostima alfa-lipoinske kiseline, a Hemofarm odgovara na pet najčešće postavljenih pitanja o njoj.

Šta je alfa-lipoinska kiselina?

Alfa-lipoinska kiselina (ALK) predstavlja jedan je od najsnažnijih antioksidanasa u ljudskom organizmu. Štiti od slobodnih radikala, a organizam je može prirodno stvarati samo u malim količinama. Kako se putem hrane obično ne uzima dovoljno, tako ju je potrebno unositi u obliku dodataka ishrani. Sinteza alfa-lipoinske kiseline u starijoj životnoj dobi se znatno smanjuje, pa tako starije osobe imaju posebno povećane potrebe za njom.

Koje namirnice sadrže ovu kiselinu?

Prirodni izvori ovog antioksidansa u hrani su: suha šljiva, grožđice, borovnice, kupine, jagode, maline, šljive, narandže, grejp, trešnje, kelj, špinat, prokulica, brokuli, cvekla i druge slične namirnice.

Da li alfa-lipoinska kiselina pomaže u vraćanju čula mirisa nakon preležane Covid-19 infekcije?

U prospektivnoj studiji kod osoba koje su imale poremećaj čula mirisa nakon COVID-19 infekcije, njih 61% je imalo poboljšanje poslije 4.5 mjeseca primjene alfa-lipoinske kiseline. Inače, oporavak mirisa kod ove infekcije je mnogo sporiji, jer mirisnim nervima treba vremena da se regenerišu. Poznato je da jaki oksidansi, kakva je alfa-lipoinska kiselina, imaju povoljno dejstvo na oporavak nerava.

Koja je uloga alfa-lipoinske kiseline u tretmanu oboljelih od Covid 19 infekcije?

Alfa-lipoinska kiselina je našla primjenu kod oboljelih od Covid 19 infekcije, a u nekim zemljama je uključena u protokole liječenja pacijenata sa lakšom kliničkom slikom. Zaštitni efekat alfa-lipoinske kiseline kod zaraženih virusom objašnjen je putem više principa djelovanja. Poboljšava virusom indukovanu disfunkciju organa direktnim uklanjanjem slobodnih radikala, te djeluje protivupalno smanjujući upalne citokine kod teško oboljelih. Povećava nivo glutationa, snažnog prirodnog antioksidansa i smanjuje oksidativni stres.

Može se koristiti preventivno kod zdravih osoba koje su izložene riziku zaraze, za sam tretman oboljelih, kao i u rehabilitaciji nakon preležanog virusa.

Šta je Alphalipoin forte?

Alphalipoin forte je dodatak ishrani koji sadrži 300 mg alfa-lipoinske kiseline u pakovanju od 30 gastrorezistentnih kapsula. Preparat je namijenjen svim osobama kod kojih su povećane potrebe za antioksidansima (zdravim osobama ali i onima sa različitim bolestima i stanjima), sportistima, fizički aktivnim osobama, te osobama starijim od 40 godina. Takođe je namijenjen osobama sa oštećenjima perfirenih nerava izazvanim šećernom bolešću, povredama, uzimanjem većih količina alkohola i sl.

Uzima se jedna kapsula dnevno pola sata prije obroka.

HEMOFARM d.o.o. Banja Luka
Novakovići bb
78000 Banja Luka
Bosna i Hercegovina

tel. +387 51 331 650

infobl@hemofarm.com

Compliance Reporting Portal