Nedostatak željeza u krvi
Žene u reproduktivnom periodu nalaze se u posebnom riziku od anemije

Anemija je poremećaj koji karakteriše nedostatak zdravih crvenih krvnih zrnaca. Nedostatak željeza jedan je od najčešćih problema u ishrani u svijetu, a najčešća i najpoznatija anemija jeste upravo ona koja nastaje usljed nedostatka željeza. O uzrocima, rizicima, izazovima i terapiji govori dr Marina Jotić Ivanović, specijalista porodične medicine i magistrica prehrambene tehnologije – nutricionizma.

Kako se karakteriše anemija?
U početnoj fazi anemija zbog nedostatka željeza može da bude blaga i bez simptoma, ali kako se stanje produbljuje pojavljuju se znaci i simptomi koji mogu da ukazuju na nedostatak željeza.

Koje analize je potrebno uraditi kako bi se ustanovio deficit željeza?
Prisustvo simptoma koji mogu ukazivati na nedostatak željeza zahtijeva odlazak ljekaru na pregled, a nakon uzimanja podataka o tegobama i pregleda ljekar će vas uputiti da se rade laboratorijski nalazi krvi. U prvom redu se radi kompletna krvna slika u sklopu koje se određuju hematološki indeksi koji pružaju podatke o volumenu krvi, veličini eritrocita, koncentraciji hemoglobina u eritrocitima, te se određuje koncentracija željeza u krvi. Međutim najosjetljiviji parametar koji se određuje je feritin.

Šta je feritin?
Feritin je protein krvi koji sadrži željezo i na osnovu njega se dobija informacija koliko je željeza uskladišteno u našem tijelu. Ukoliko su vrijednosti niže od očekivanih za žene ili muškarce to ukazuje na činjenicu da su rezerve u tijelu manje i da postoji opasnost od nedostatka željeza. Ovaj parametar se smanjuje prije samog smanjenja željeza i drugih parametara u krvi, tako da je moguće da nedostatak željeza postoji i kada su željezo i hemoglobin uredni. Zbog toga je neophodno da obrada u pravcu postavljanja dijagnoze anemije zbog nedostatka gvožđa bude sveobuhvatna.

Ko se nalazi u posebnom riziku od nedostatka željeza?
Anemija zbog nedostatka željeza je široko prisutna u svijetu, a u posebnom riziku za razvoj ove anemije su žene u reproduktivnom periodu. Menstruacijom žene gube određenu količinu krvi, tako da gube i određenu količinu željeza. To je normalna pojava, ali ako su ciklusi poremećeni tj. česti, obilni, produženi (krvarenje traje nekoliko dana) mogu dovesti do gubitka većih količina željeza i nastanka anemije.

To znači da su trudnice u riziku deficita željeza?
Trudnice se svakako nalaze u posebnom riziku od nastanka deficita. Trudnoća predstavlja stanje u kome zbog povećanja volumena krvi, potreba ploda i placente, postoje povećane potrebe za željezom. Takođe, u toku samog porođaja se očekuju gubici željeza krvarenjem. Zbog svega navedenog veoma je važno da trudnice povedu računa o svojoj krvnoj slici prilikom planiranja trudnoće, odnosno od samog početka trudnoće. Preporučljivo je da se kod trudnica, pored osnovnih parametara krvne slike, prati i prethodno pomenuti feritin, kako bi se ustanovilo sa kakvim zalihama željeza trudnica raspolaže, te da se pravovremeno uključi suplementacija.

U kojoj hrani se nalazi najviše željeza?
Što se tiče hrane željezo se nalazi u hrani životinjskog i biljnog porijekla. Ipak, uprkos ustaljenom mišljenju da se najveće količine željeza nalaze u zelenom povrću, to nije tako. Hrana koja u sebi ima najviše željeza je crveno meso, meso peradi, riba i morski plodovi.
Željezo se nalazi u grahoricama (grah, grašak, leća), žitarice cjelovitog zrna, orašasti plodovi. Manje količine se nalaze u mlijeku i mliječnim proizvodima. Takođe, željezo porijeklom iz životinjskih namirnica je bolje iskoristivo zbog formulacije. Osobe koje ne jedu meso su u većem riziku da imaju nedostatak željeza.

Koji su najčešći izazovi u tretmanu deficita željeza/anemije?
Jedan od najvećih izazova jeste otkriti uzrok nastanka deficita željeza.
Sam tretman nedostatka željeza zahtijeva unos suplemenata ili lijekova za nadoknadu željeza. Prvi efekti se očekuju za 2 nedjelje, ali nadoknada željeza treba da traje značajno duže. Odnosno, kada se popravi osnovna krvna slika, potrebno je još 3 do 6 mjeseci da se popune depoi željeza u vidu feritina. Liječenje se smatra uspješnim ako se vrijednosti feritina povećaju na 50 mikrograma/l. Dužina trajanja terapije pacijentima često predstavlja problem, posebno ako uzmemo u obzir da preparati željeza mogu prouzrokovati stomačne smetnje, poput mučnine, bola u želucu, žgaravice, metalnog ukusa u ustima, zatvora i slično. Dakle, izbor adekvatnog preparata je svakako izazov.

Koja bi bila vaša preporuka iz prakse za nadoknadu željeza?
Mogu da preporučim dodatak ishrani Ferrimore Forte jer, zahvaljujući posebnoj formulaciji, ne prouzrokuje pomenute stomačne tegobe. Sadrži željezo u dozi od 30 mg, a prisustvo vitamina C omogućava bolju iskoristljivost željeza. Uzima se jedna kapsula dnevno, pa je saradnja pacijenata obično veoma dobra.

Hemofarmov Ferrimore Forte možete pronaći na www.svakodobro.ba

ANTR: Simptomi koji mogu ukazivati na nedostatak željeza:
● Prvo se javlja umor, malaksalost, zamaranje
● Bljedilo kože i vidljivih sluznica
● Bolovi u grudima, ubrzan rad srca i nedostatak vazduha, kratak dah (naročito izraženo prilikom fizičke aktivnosti)
● Glavobolja, vrtoglavica i omaglica
● Hladne ruke i noge, nepodnošenje hladnoće
● Upala sluznice usne duplje, glositis (upala jezika), ispucali uglovi usana (heiloza)
● Lomljivi nokti
● Slabiji apetit
● Sindrom nemirnih nogu
● Pika (potreba i konzumacija supstanci koje nisu hrana)
● Kod djece manjak željeza može dovesti do razdražljivost, poremećaja pažnje i gubitka interesa za okolinu, te slabijeg uspjeha u školi.

HEMOFARM d.o.o. Banja Luka
Novakovići bb
78000 Banja Luka
Bosna i Hercegovina

tel. +387 51 331 650

infobl@hemofarm.com

Compliance Reporting Portal