Hemofarmove “Brke” poručuju: Pregledaj se!
24. novembar 2022.
Ako imaš problem sa mokrenjem ili ako pri mokrenju osjećaš bol – pregledaj se!
Ako uočiš krv u urinu – pregledaj se!
Ako imaš problem sa erekcijom – pregledaj se!
Ako primjetiš tvrdi čvor na testisima – pregledaj se!
Ako jednostavno posumnjaš da nešto nije u redu – pregledaj se!

Svake godine u zemljama Evropske unije registruje se 450.000 novooboljelih od raka prostate, a svake tri minute u svijetu jednom muškarcu dijagnostifikuje se karcinom prostate. Preventivni pregledi i rana dijagnostika pružaju veće šanse za izlječenje i zato su redovni ljekarski pregledi od izuzetne važnosti.

Iako svaki mjesec treba biti mjesec preventivnih pregleda, upravo u novembru muškarci širom planete puštaju brkove s ciljem podizanja svijesti o važnosti muškog zdravlja, borbe protiv karcinoma prostate i testisa, te očuvanja mentalnog zdravlja muškaraca. Tako je nastao i globalni pokret Movember koji i ove godine podržavaju zaposleni u Hemofarmu, a neki od njih već tradicionalno puštaju brkove u znak podrške.

Nikša, Admir, Dragan i Almir zajedno poručuju da su, u očuvanju zdravlja, preventivni pregledi i zdrav način života od velike važnosti. Ukazuju da je potrebno poticati ljude na promjene štetnih životnih navika i govoriti otvoreno, tokom cijele godine, o zdravstvenim problemima koje pogađaju mušku populaciju. “U zdravlju ne smiju postojati tabu teme, a zdravstveni problemi se ne smiju gurati pod tepih, jer je ‘najskuplji’ pregled upravo onaj koji se propusti”, kaže Dragan.

“Ukoliko neko smatra da zabranjene teme postoje, mi se trudimo da ih srušimo i da zajedno stavimo tabu na tabue. Ukoliko se javi zdravstveni problem, najjednostavnije rješenje za svakog muškarca jeste da obavi pregled i porazgovara otvoreno sa ljekarom, jer je ordinacija adresa na kojoj se može pronaći rješenje. Bez obzira koliko zatvarali oči pred problemom, on će još uvijek biti tu. Zato ga je potrebno što hitnije rješavati“, ističe Admir.

Danas, kada je veliki broj informacija dostupan na internetu, a traženje zdravstvenih savjeta preko „ dr Googla“ nikada popularnije, muškarci često, iz osjećaja stida da govore o svom intimnom zdravlju, traže rješenja za svoje probleme na internetu. Nerijetko i posežu za instant savjetima ili neprovjerenim terapijama, poput proizvoda za potenciju, čime se izlažu dodatnom riziku po zdravlje.

Iako dijagnoza za neku bolest može biti ista, simptomi, kao i uzroci koji dovode do zdravstvenog problema mogu biti različiti kod svakog pacijenta i upravo zbog toga svaka osoba zahtijeva individualan pristup.

Zato je ispravan savjet – Pregledaj se!
HEMOFARM d.o.o. Banja Luka
Novakovići bb
78000 Banja Luka
Bosna i Hercegovina

tel. +387 51 331 650

infobl@hemofarm.com

Compliance Reporting Portal